Kolejne spotkanie, *P r z y s t a w k i* z cyklu “Smaki Ziemi Łęczyńskiej” odbyło się późnym popołudniem 18 listopada w KGW w Głębokiem w Gminie Cyców.

Piękne otoczenie Jeziora Głębokie oraz sympatyczna atmosfera sprawiły, że rozmowy o potrawach trwały do zmierzchu.

Dziękujemy Paniom za poświęcony czas i ciekawe przepisy.

Dowiedzieliśmy się wiele o regionalnych potrawach np. Koluszkach w śmietanie, Faszerowanym Szczupaku, którym jak wspominają dawni przodkowie zajadał się podobno sam car Mikołaj I, a połowy w Jeziorze Głębokie odbywają się do dziś. Oprócz tego, Gmina Cyców może pochwalić się ekologiczną uprawą truskawek, malin oraz jednym z najlepszych ekologicznych gospodarstw, produkujących wyroby mleczarskie…Odwiedzimy je w przyszłym tygodniu, żeby dowiedzieć się, jak stworzyć dobry produkt regionalny.

Jesteście ciekawi, gdzie zawitamy?

————————————————————————

Sfinansowano przez Narodowy Instytut Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego ze środków Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030

#frpl #niw #Smakileczynskie

Skip to content