Czy ciekawi jesteście, JAK STWORZYĆ DOBRY PRODUKT REGIONALNY?
Postanowiliśmy to sprawdzić w najlepszym, ekologicznym gospodarstwie w Polsce!
Tak, właśnie tu, w Powiecie Łęczyńskim, w gminie Cyców, w Ludwinowie znajduje się Ekologiczne Gospodarstwo Mleczne “Pod Kasztanem” , którego właściciele zdobywają najważniejsze nagrody i wyróżnienia w swojej kategorii w Polsce, a teraz będą walczyć jako jedyni reprezentanci kraju o tytuł najlepszych w Unii Europejskiej.
Odznaczenie Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi – “Zasłużony dla rolnictwa” to szczególna nagroda w sercu właścicieli.
Nie mogliśmy wybrać lepszego miejsca na pierwsze warsztaty praktyczne Fundacji. 23 listopada uczestnicy zwiedzili gospodarstwo, gdzie mieszkają krówki mleczne, dowiedzieli się, jak powstają ekologiczne kefiry, sery podpuszczkowe, ricotta, a następnie podczas degustacji wyrobów mlecznych zapoznali się z historią mleczarni oraz jej filozofią.
Początki były trudne, bo ekologia w żywności nie była najważniejsza. Dziś gospodarstwo stawia na jakość, pasję, smak i wyjątkowe receptury, a klienci zamawiają wyroby nawet przez internet. Doceniają zdrowe składniki i ekologiczny skład. W masełku, mleku i innych wyrobach czuć szczęśliwe krówki, pasące się na łąkach bez nawozów .
Warsztaty zorganizowane przez Fundację Rozwoju Powiatu Łęczyńskiego to strzał w dziesiątkę, powtórzymy je w przyszłości. Dziękujemy za udział. Zapraszamy do współpracy innych producentów, którzy chcą pokazać swoje wyjątkowe podejście do tworzenia produktów regionalnych.
—————————————————————————————————————————
Sfinansowano przez Narodowy Instytut Wolności- Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego ze środków Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030